sunnuntai 25. syyskuuta 2011

Unikouluraporttia

Alkutilanne: Valtteri 9kk ja heräilee joka yö monta kertaa. En ole enää edes jaksanut laskea etten masennu... Helpoin tapa jatkaa omia uniaan on lykätä tissi suuhun -Valtteri nukkuu vieressä, jotta sekin onnistuu mahdollisimman vähällä vaivalla.
Lopputuloksena tästä on se, että olen todella väsynyt, kun ei tule yhtään yhtenäistä unijaksoa. Jossain vaiheessa (monta kuukautta sitten) oli muutamia hyviä öitä, jolloin saattoi olla 3 tunnin unijaksoja. Muistan että oli yksi yö, jolloin hän heräsi vain kaksi kertaa koko yön aikana. Se oli jotain todella ihmeellistä.
Jotenkin tilanne on nyt riistäytynyt käsistä ja Valtterin mopo on lähtenyt lapasesta näiden heräilyjen kanssa. Aika siis aloittaa unikoulu ja lopettaa yötissittely, jonka seurauksena toivottavasti unijaksot pidentyvät. Tai ainakin sitten joku toinenkin (=mies) voi nukkua hänen kanssaan.

Unikoulun aloittaminen viivästyi muuton takia, ja vielä yksi kuumeflunssakin ehti olla ennen kuin päästiin aloittamaan.

Ensimmäiset 4 yötä mies nukkui Valtterin kanssa. Siitä kaikki kiitos miehelleni, joka suostui tähän vaikka lähti aamulla töihin! Ensimmäinen yö: V heräili tunnin välein, miehen piti nousta joka kerta ja ottaa V syliin riipputuoliin. Nukahti siihen (V siis) suht nopeasti, ei kovasti huutoa.
Järjestely on siis niin, että Vn kanssa nukutaan vierashuoneessa -nyt myös kuvioissa pinnasänky.
Toinen yö: sama juttu, yksi herääminen vähemmän.
Kolmas yö:sama, joutui nyt nousemaan keinuun.
Tulimme Turkuun, ei matkasänkyä joten jännittävää mitä tapahtuu kun V nukkuu taas vieressä. Ekan yön nukkui miehen vieressä -itse heräsin kaksi kertaa itkuun mikä loppui suht nopeasti. Miehen mukaan heräsi oikeasti useammin, mutta silloin riitti että laittoi tutin suuhun ja nukahti siihen.

Tämän jälkeen minä nukuin Vn kanssa, kaksi yötä siis ihan vieressä. Ei siinä kyllä nukkumaan pystynyt kun V pyöri ja hyöri. Aamuyöstä kun unen laatu selvästi heikkenee, hän tajusi että minä (=tissi) olen vieressä ja suuttui kun mitään ei tapahtunut. Piti kantaa aika kauan aikaa sylissä, että nukahti uudelleen.

Sitten taas Jyväskylässä ja pinnasänkykuvioissa ja vaihtelemme yövuoroja.
PLUSSAA on se, että V nukkuu nyt pinnasängyssä ja yötissittelystä päästiin yllättävän helposti eroon.
ONGELMA on edelleen nukahtaminen; vauvana tottui nukahtamaan syliin ja sama meno jatkuu. Miehen taktiikka on katsoa telkkaria ja V nukahtaa siinä syliin, minä taas pidän häntä Manduca-kantorepussa, istun jumppapallon päällä ja surffailen netissä tai puhun puhelimessa.
Heräilemisten määrä vaihtelee yöttäin. Alussa päätin että klo 7 on raja, että silloin voi olla aamutissi, koska siitä voi sitten jo herätäkin (V nukahtaa siis siinä 22 maissa). Jossain kohti se muutti klo 6ksi ja toivon että se pysyy, helposti tuo aamutissiaika aikaistuu ja aikaistuu...
Viime yö oli toisaalta hyvä, sillä V nukkui klo 22 alkaen pinnasängyssä (sänky meidän sängyn vieressä toinen laita alhaalla) ja kaksi kertaa heräsin laittamantutin suuhun. (Klo 3.30 piti nousta kun Sofian jalkoihin sattui, kasvukipuja. Annoin särkylääkkeen ja hieroin jalkoja). Klo 5.30 V heräsi eikä enää tutti kelvannut, kauheaa karjuntaa sen sijaan. Yritin antaa tuttipullosta maitoa, karjunta vain yltyi. Kiedoin kapaloon ja istuin jumppapallon päällä, vähän tyyntyi mutta ei nukahtanut. Loppujen lopuksi olin niin väsynyt että ajattelin että ehkä hän on oikeasti nälkäinen ja näin oli sitten aamutissin aika, mutta kello olikin siinä vaiheessa jo 5.50. V nukahti sitten viereen ja siirsin hänet siitä vielä pinnasänkyyn. Seuraavaksi hän heräsi klo 8 täysin pirteänä ja iloisena. Kiikutin hänet miehelle ja jatkoin itse vielä unia. Klo 9.30 V tuotiin aamupalamaidolle ja siitä hän menikin sitten ekoille päikkäreille ulos.

Joten ehkä tämä ei enää ole unikoulua vaan tämä on nyt tällaista arkea. Unikoulun seuraava vaihe saattaa olla sänkyyn nukahtaminen, viimeistään sitten kun ei enää jaksa kantaa häntä -selkä kyllä on jo vähän sitä mieltä että kohta voisi olla senkin aika.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti